Klaga lite

Förkyld som jag är så är allt lite extra besvärligt och jag irriterar mig på allt. Idag är det dagis som får mitt agg över sig. Eller rättare sagt vår kommun. Vår kommun har bestämt att barn till föräldralediga mammor och pappor erbjuds dagis 15 timmar i veckan uppdelat på 3 timmar om dagen 5 dagar i veckan. Så här står det i bestämmelserna:

”Barn vars  vårdnadshavare som är förldraledig för vård av annat barn enligt föräldraledighetslagen erbjuds förskoleverksamhet 15 timmar per vecka, utan måltider. Tiden, det vill säga 3 timmar per dag, förläggs på förmiddagarna med start efter frukost och slut innan lunch.”

För detta betalar vi full taxa, dvs lika mycket som om barnet skulle vara full tid på förskolan med alla måltider. Vi betalar alltså 1260 kr i månaden för 60 timmars lek. Men 60 timmar stämmer inte. Vi har tid mellan klockan halv 9 och halv 12, men man får under inga omständigheter lämna för tidigt eller hämta för sent. Fram till halv 9 äts det frukost och helst ska man lämna barnet en bra stund efter det. Detsamma gäller vid hämtning. Klockan halv 12 ställs lunchen fram och då måste 15-timmarsbarnen vara hämtade. Detta är ett otroligt stressmoment för en tvåbarnsmamma (och pappa). Vi kommer sällan iväg i tid till halv 9, idag lämnade jag Tuva kvart i 9. Hemma igen klockan 9 och måste börja packa ut Vilmer igen i bilen strax efter 11. Två timmar har man att umgås med syskonet och förbereda lunch, sen ska en trött och hungrig Tuva hämtas. Flickan är så trött att hon en del dagar somnar i bilen utan att ha ätit och sover ett par timmar. Dessa dagar går hon nästan 6 timmar utan mat i magen och sen vill hon inte äta alls. De dagar jag hämtar henne med vagnen får hon en macka innan hon somnar. Detta är inte bra för en flicka som redan är liten i maten. Och jag blir så upprörd när jag tänker på hur idiotiskt det är upplagt. Det positiva är att Tuva älskar sitt dagis och att hon behöver den stimulans det ger henne. Utan dagis hade hon klättrat på väggarna här hemma. Försöker tänka på det positiva istället så blir jag inte lika arg.

5 comments to Klaga lite

  • Lucette

    Visst är det förjävligt….Dom tänker aldrig på barnens bästa….Än så länge har Sölvesborgs kommun 3 dagar/ 5 timmar, vilket är mycket bättre…Du kan ju alltid maila till högsta chefen inom barnomsorgen och framföra att du vill ha längre dagar. Det påverkar ju hela familjen. Jag mailade och fick igenom mitt…
    Kram

  • Frida birgersson

    Fy fanken!! Usch för att det finns folk som inte tänker till.. Tänker på er!

    kram

  • Madeleine

    Jag håller med dig, det är inte klokt. Samtidigt dras det ner på personalen så mycket att det inte finns utrymme för några kompromisser. Har man ett barn där under föräldraledigheten så borde man definitivt bara betala för de 15 timmar man får utnyttja. Fast då hade kommunerna förmodligen inte haft råd med någon personal alls. Snacka om att slå på dem som redan ligger.

    Jag skriver på din protestlista!

  • clarabella

    Jag behöver inte ha fler timmar, utan annorlunda fördelat. Skulle önska att vi liksom Sölvesborg hade 5h tre dagar i veckan. Då skulle stressen minska, och Tuva skulle få äta lunch med sina kompisar. Det betalar jag gärna för.

    Tack för ert stöd!!

  • Lotta

    håller med. och får de nu bara vara där tre timmar då ska de ju få vara där tre hela timmar också och inte tre timmar minus en kvart i var ände! Tröttsamt! Har en kompis med barn på dagis i Karlshamn och där hade de börjat äta och ställt hennes barn själv i lekrummet när hon kom och hämtade 11.20! helt otroligt…

Leave a Reply

  

  

  

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.